Zbiór przepisów prawnych i zasad postępowania:

Wiadomości i artykuły rss

2010-01-13 , ebos/ms
Minister Sprawiedliwości – Prokurator Generalny Krzysztof Kwiatkowski, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, spotkał się dzisiaj z wybranymi przez Krajową Radę Sądownictwa kandydatami na stanowisko Prokuratora Generalnego – sędzią Andrzejem Seremetem oraz prokuratorem Edwardem Zalewskim.

– Krajowa Rada Sądownictwa dokonała wyboru dwóch najlepszych kandydatów – powiedział w trakcie spotkania Minister Krzysztof Kwiatkowski. – Jestem spokojny o funkcjonowanie Prokuratury Generalnej, niezależnie od ostatecznego wyboru Prezydenta – dodał.

W trakcie spotkania w Ministerstwie Sprawiedliwości Minister przekazał obu kandydatom m.in. Zarządzenie Ministra Sprawiedliwości – Prokuratora Generalnego o określeniu i przekazaniu środków budżetowych i składników majątkowych niezbędnych do funkcjonowania prokuratury, a także Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości zmieniające Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury, którym to rozporządzeniem powołane zostały Biuro Administracyjno – Finansowe oraz Biuro Kadr Prokuratury Krajowej, przygotowując tym samym struktury Prokuratury Krajowej do przekształcenia jej w Prokuraturę Generalną.

Minister Sprawiedliwości – Prokurator Generalny zapoznał także kandydatów z Zarządzeniem Prokuratora Generalnego w sprawie powołania jego pełnomocnika ds. utworzenia Prokuratury Generalnej oraz Zarządzeniem Ministra Sprawiedliwości w sprawie powołania zespołu do przygotowania projektów aktów wykonawczych do ustawy z dnia 9 października 2009 r. o zmianie ustawy o prokuraturze oraz niektórych innych ustaw. Obaj kandydaci otrzymali także sprawozdania z prac wspomnianego zespołu.

Po spotkaniu w Ministerstwie Sprawiedliwości, kandydaci Krajowej Rady Sądownictwa spotkali się w siedzibie Prokuratury Krajowej ze wszystkimi Zastępcami Prokuratora Generalnego.

- Prokuratura Generalna będzie gwarantem Polaków na sprawne, konsekwentne i skuteczne stanie na straży ochrony prawnej obywateli – powiedział w trakcie spotkania Minister Krzysztof Kwiatkowski.
Podziel się informacją o nas na Facebook`u:
Jak zlecić publikację
ogłoszenia sądowego?
Zawód: osadzony
Wychodząc na wolność po odsiedzeniu kolejnego wyroku często mówią, że idą na przerwę w karze. To (...)
Telefon komórkowy. Oglądamy czy przeszukujemy?
Zatrzymanie danych informatycznych oraz przeszukanie urządzenia zawierającego dane lub systemu informatycznego jako czynności procesowe do procedury (...)