Zbiór przepisów prawnych i zasad postępowania:

Wiadomości i artykuły rss

2010-01-13 , ebos/ms
Minister Sprawiedliwości – Prokurator Generalny Krzysztof Kwiatkowski, zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, spotkał się dzisiaj z wybranymi przez Krajową Radę Sądownictwa kandydatami na stanowisko Prokuratora Generalnego – sędzią Andrzejem Seremetem oraz prokuratorem Edwardem Zalewskim.

– Krajowa Rada Sądownictwa dokonała wyboru dwóch najlepszych kandydatów – powiedział w trakcie spotkania Minister Krzysztof Kwiatkowski. – Jestem spokojny o funkcjonowanie Prokuratury Generalnej, niezależnie od ostatecznego wyboru Prezydenta – dodał.

W trakcie spotkania w Ministerstwie Sprawiedliwości Minister przekazał obu kandydatom m.in. Zarządzenie Ministra Sprawiedliwości – Prokuratora Generalnego o określeniu i przekazaniu środków budżetowych i składników majątkowych niezbędnych do funkcjonowania prokuratury, a także Rozporządzenie Ministra Sprawiedliwości zmieniające Regulamin wewnętrznego urzędowania powszechnych jednostek organizacyjnych prokuratury, którym to rozporządzeniem powołane zostały Biuro Administracyjno – Finansowe oraz Biuro Kadr Prokuratury Krajowej, przygotowując tym samym struktury Prokuratury Krajowej do przekształcenia jej w Prokuraturę Generalną.

Minister Sprawiedliwości – Prokurator Generalny zapoznał także kandydatów z Zarządzeniem Prokuratora Generalnego w sprawie powołania jego pełnomocnika ds. utworzenia Prokuratury Generalnej oraz Zarządzeniem Ministra Sprawiedliwości w sprawie powołania zespołu do przygotowania projektów aktów wykonawczych do ustawy z dnia 9 października 2009 r. o zmianie ustawy o prokuraturze oraz niektórych innych ustaw. Obaj kandydaci otrzymali także sprawozdania z prac wspomnianego zespołu.

Po spotkaniu w Ministerstwie Sprawiedliwości, kandydaci Krajowej Rady Sądownictwa spotkali się w siedzibie Prokuratury Krajowej ze wszystkimi Zastępcami Prokuratora Generalnego.

- Prokuratura Generalna będzie gwarantem Polaków na sprawne, konsekwentne i skuteczne stanie na straży ochrony prawnej obywateli – powiedział w trakcie spotkania Minister Krzysztof Kwiatkowski.
Podziel się informacją o nas na Facebook`u:
Jak zlecić publikację
ogłoszenia sądowego?
Obligatoryjny zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych (art. 42 par. 1a kk)
Najświeższa, opublikowana 17 maja, nowelizacja kodeksu karnego wprowadza obligatoryjny zakaz prowadzenia pojazdów jako środek karny stosowany (...)
Stop piratom drogowym – ustawa podpisana przez prezydenta
Prezydent RP Andrzej Duda podpisał 6 maja przygotowaną w Ministerstwie Sprawiedliwości ustawę, która zaostrza kary za (...)