Wtorek, 19 marca 2024
Dziennik wyroków i ogłoszeń sądowych
Rej Pr. 2512 | Wydanie nr 5867
Wtorek, 19 marca 2024
2010-11-25

Cukier radzi sobie z agresywnym osobnikiem

Słodkie napoje mogą niszczyć zęby, ale obniżają poziom agresji - donoszą naukowcy. Picie słodkich napojów może sprawić, że osoby o agresywnym usposobieniu reagują mniej impulsywnie, gdy zostaną sprowokowani.

Powszechnie uważa się, że konsumpcja glukozy może prowadzić do wysokiego poziomu cukru, powodującego impulsywne zachowanie. Jednak nowe badanie, przeprowadzone przez naukowców z University of New South Wales, sugeruje, że wysoki poziom glukozy w rzeczywistości zwiększa poziom samokontroli w sytuacjach, gdy osoby agresywne zostają sprowokowane.

"Inne badanie nie wykazało żadnego negatywnego wpływu spożywania glukozy na nadpobudliwość. Jednak badanie przeprowadzone przez nas sugeruje, że istnieje sporo prawdy w hipotezie dotyczącej złych konsekwencji wysokiego poziomu cukru. Odkryliśmy wprawdzie, że jeśli osoba agresywna zostanie sprowokowana, to glukoza zmniejsza poziom zdenerwowania, jednak, gdy taka osoba nie jest prowokowana, glukoza zwiększa poziom agresji. To zaskakujące odkrycie wymaga dalszych badań" - twierdzi Tom Denson, autor badań.

"Osoby skłonne do agresywnego zachowania mają trudności w kontrolowaniu wybuchu, gdy zostają sprowokowane. Jeśli wiesz, że spotkasz osobę, która zwykle cię prowokuje, na przykład trudnego szefa lub byłego małżonka, wypicie słodkiego napoju może okazać się skutecznym sposobem na powstrzymanie wybuchu agresji, szczególnie jeśli masz skłonność do takich zachowań" - dodaje.

Naukowcy tłumaczą, że może być to spowodowane tym, że mózg traktuje cukier jak paliwo. Słodkie napoje mogą szybko uzupełnić rezerwy energii mózgu i pomagają w sprawniejszym funkcjonowaniu, a więc i w utrzymaniu samokontroli i zmniejszeniu poziomu agresji, ale tylko w kontekście prowokacji.

Badanie zostało opublikowane w "Journal of Experimental Psychology"