Czwartek 09 grudnia 2021 Wydanie nr 5036

Biegli sądowi

Do kogo o opinię w zakresie błędu w sztuce lekarskiej?

sebus napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 10:46:11 :

Kolega karnista poprosił o pomoc - ma proces z błędu w sztuce lekarskiej i ma problem z wyborem - do kogo zwrócić się o opinię. Proszę o wskazanie instytutu, instytucji itp., z którymi się zetknęliście i który możecie polecić.

Darkside napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 10:50:39 :

Całkiem niezły jest ZMS AM we Wrocławiu , opinie dobre merytorycznie, gorzej z terminowością ...

Mam też pozytywne wspomnienia ze współpracy z AM w Szczecinie (szybko i dobrze) oraz AM w Białymstoku.

Natomiast z AM w Lublinie jest różnie ...

suzana22 napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 10:52:44 :

"sebus" napisał:

Kolega karnista poprosił o pomoc - ma proces z błędu w sztuce lekarskiej i ma problem z wyborem - do kogo zwrócić się o opinię. Proszę o wskazanie instytutu, instytucji itp., z którymi się zetknęliście i który możecie polecić.


Niestety z doświadczenia wiem, że w przypadku błędu w sztuce (zwłaszcza gdy sprawa jest poważna), to najlepiej wybierać instytuty z przeciwnego krańca Polski; jest szansa, że może opiniujący nie będą co najmniej znajomymi znajomych oskarżonego...

Ama napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 11:47:55 :

Mogę napisać hymn pochwalny na temat Uniwersytetu Medycznego w Łodzi ... opinia pisemna perfekcyjna, ale prawdziwa niespodzianka to przesłuchanie na rozprawie (w celu wyjaśnienia rozbieżoności z Białymstokiem (Białystok absolutnie nie!! ) ...
biegli z Łodzi .... fantastyczny Kierownik Katedry Zakładu i Medycyny Sądowej UM ... bardzo logicznie i zrozumiale wyjaśnia meandry medycyny i odniesieniu do naszych przepsów art. 160 k.k. ...
swoją sprawę o błąd lekarski z udziałem tych biegłych robiłam jakieś trzy lata temu ... i nadal jestem pod wrażeniem ....

[ Dodano: Pon Gru 13, 2010 11:49 am ]
zapomniałam dodać ...

opinia była szybko i sprawnie ... kontakt z biegłymi faxem i telefonicznie ...

Pudlonka napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 12:06:41 :

Sorry że nie merytorycznie ale
odp w temacie: nalepiej NIE do grabarza

Darkside napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 12:11:57 :

"suzana22" napisał:

Niestety z doświadczenia wiem, że w przypadku błędu w sztuce (zwłaszcza gdy sprawa jest poważna), to najlepiej wybierać instytuty z przeciwnego krańca Polski; jest szansa, że może opiniujący nie będą co najmniej znajomymi znajomych oskarżonego...
tak , to bardzo słuszna uwaga, duży dystans dzielący Sąd i oskarżonego od AM pomaga biegłym nabrać właściwego dystansu do tegoż oskarżonego .

co do Łodzi , nie wiem , nigdy z usług nie korzystałem.

Ama odradza Białystok a ja mogę polecić bo u mnie było git.

Nie ma zatem reguł.

Marbel napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 17:23:23 :

W kwietniu tego roku obdzwoniłam sporą część uniwersytetów (akademii) medycznych – wypytując o warunki na jakich podejmują się (lub nie) opracowania opinii. Poniżej to co ustaliłam (wycięłam nazwiska osób udzielających informacji i ich numery telefonów – dla bliżej zainteresowanych mogę wysłać na pw).
Opinię (dot. ogólnie rzecz ujmując kwestii, czy zaistniała obawa rychłej śmierci – sprawa była o stwierdzenie nabycia spadku na podstawie testamentu ustnego) wysłałam najpierw do Krakowa (koledzy polecali, chwaląc dobrą współpracę), ale mi ją odesłali, wskazując, że nie opracowują opinii na podstawie zeznań świadków lub stron – wyłącznie na podstawie dokumentacji medycznej. Ostatecznie więc sprawa trafiła do Katowic – opinię sporządzili w terminie, z wnioskami stanowczymi i dobrze umotywowaną. Nie było potrzeby składania ustnych wyjaśnień do opinii.
Uczulam w kwestii wynagrodzenia – z tego co się dowiedziałam, raczej nie ma co liczyć na opinię za stawki z załącznika do rozporządzenia – zazwyczaj po zapoznaniu się z aktami przysyłają pismo, w którym wskazują przewidywany koszt sporządzenia opinii i oczekują na deklarację sądu, że zostanie to zapłacone (wstępną akceptację) – bez tego nie sporządzą opinii.

1. Śląski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej i Toksykologii Sądowo Lekarskiej; 40-752 Katowice Ligota, ul. Medyków 18, sekretariat nr 032 252 13 31, 032 252 75 91, fax 20 88 300 wew. od 437do 441 (informacji udzielał dr n med. tel.)
• przewidywany czas sporządzenia opinii to około 3-4 miesiące
2. Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Katedra Medycyny Sądowej, ul. J. Mikulicza-Radeckiego 4, 50-368 Wrocław; sekretariat ogólny tel. 071 784 14 60 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• aby uzyskać informację odnośnie przewidywanego czasu sporządzenia opinii należy zwrócić się na piśmie, w którym należy opisać przedmiot i zakres opinii – wówczas kierownik katedry podejmie decyzję o ewentualnym przyjęciu zlecenia sporządzenia opinii ustalając jednocześnie przewidywany termin jej opracowania; pismo można wysłać także faksem na nr
3. Warszawski Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej, ul. Wojciecha Oczki 1, 02-007 Warszawa, tel. 022 628 89 75 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• aby uzyskać informację odnośnie przewidywanego czasu sporządzenia opinii należy zwrócić się na piśmie, w którym należy opisać przedmiot i zakres opinii – wówczas kierownik katedry podejmie decyzję o ewentualnym przyjęciu zlecenia sporządzenia opinii ustalając jednocześnie przewidywany termin jej opracowania; pismo można wysłać także faksem na nr
4. Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Zakład Medycyny Sądowej, 91-304 Łódź, ul. Sędziowska 18a; tel. 042 654 45 36 wew. 11 lub 21 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• obecnie termin opracowania opinii na zlecenia sądu to około 9 miesięcy; przed zleceniem należy przesłać akta sprawy dopiero wówczas kierownik katedry podejmie decyzję o ewentualnym przyjęciu zlecenia sporządzenia opinii ustalając jednocześnie przewidywany koszt i termin jej opracowania
5. Gdański Uniwersytet Medyczny, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej, ul. Dębowa 23, 80-204, Gdańsk; tel. 058 349 12 50 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• obecnie termin opracowania opinii na zlecenia sądu to co najmniej około 1 roku
6. Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej, ul. Święcickiego 6, 60-781 Poznań (Collegium Anatomicum); tel. 061 854 64 10 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• obecnie termin opracowania opinii na zlecenie sądu to około 1 – 2 miesięcy
7. Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Collegium Medicum; Katedra Medycyny Sądowej, ul. Grzegorzecka 16, 31-531 Kraków, tel. 012 422 11 13 (informacji udzielał dr tel.)
• termin opracowania opinii na zalecenie sądu wynosi obecnie około 3 miesięcy
• po przesłaniu akt sprawy Instytut informuje o ewentualnej konieczności przybrania do sporządzenia opinii specjalistów spoza Instytutu, wnioskując o zmianę postanowienia dowodowego; wówczas również Instytut wskazuje orientacyjny koszt sporządzenia opinii.

8. Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Katedra i Zakład Medycyny Sądowej, Dział Medyczny, tel. 081 718 73 79 (informacji udzielała pracownica sekretariatu)
• w ogóle nie przyjmują opinii zleconych przez jednostki spoza Lublina

Włóczykij napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 19:10:41 :

Raz korzystałam ze Szczecina odnośnie kręgosłupa - porażka i to drogo (na poczatku w ogóle jakby nie przeczytali zlecenia, o co jest spór i pod jakie przesłanki, po napomnieniu niewartościowa odpowiedź, było blisko nieprzyznania wynagrodzenia). Gdańsk nie za bardzo. Pewnie też zależy na kogo trafi.

Ama napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 20:55:32 :

gdybym miała taką sprawę , nie wahałabym się .... wybrałabym ŁÓDŹ ...

romanoza napisał w dniu 13.12.2010 o godzinie 22:32:42 :

"Darkside" napisał:

Ama odradza Białystok a ja mogę polecić bo u mnie było git.
U mnie jak u Amy

Joasia napisał w dniu 15.12.2010 o godzinie 17:14:22 :

A ja naprawdę polecam Toruń czyli Bydgoszcz:

Uniwersytet M. Kopernika w Toruniu
Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
Katerda Medycyny Sądowej
Zakład Medycyny Sądowej
ul. M. Skłodowskiej Curie 9
85-094 Bydgoszcz
tel. 585-35-52
fax 585-35-53



Opinie fachowe, i co najważniejsze - łączne (z czym wśród biegłych warszawskich - nie do przejścia; piszesz: łączna z 4-ch specjalności - masz 4 osobne). Jak nie mają jakiegoś specjalisty, to dokooptowują sami spoza swej placówki.
Jednak co do kosztów - także przysyłają najpierw wstępną wycenę z prośba o akceptację. O stawkach urzędowych - można zapomnieć. No ale w końcu - się płaci, się ma.

P.S. Próbowaliście kiedyś znaleźć biegłego dentystę albo chirurga plastycznego albo chirurga szczękowego? Po 18 m-cach poszukiwań kogoś, kto by stawki urzędowe zechciał zrobić opinię - strony cofnęły mi wnioski dowodowe z tych lekarzy. Się nie płaci, się nie ma.

Włóczykij napisał w dniu 15.12.2010 o godzinie 20:15:24 :

P.S. Próbowaliście kiedyś znaleźć biegłego dentystę albo chirurga plastycznego albo chirurga szczękowego? Po 18 m-cach poszukiwań kogoś, kto by stawki urzędowe zechciał zrobić opinię - strony cofnęły mi wnioski dowodowe z tych lekarzy. Się nie płaci, się nie ma.


Mi znalezione właśnie panią w Warszawie, Asystent przez telefon dzowniąc po sądach (generalnie prawie nie ma), ale było chyba z rok temu. Nie korzytstałam bo strona mi takiego powołanego ad hock do innej sprawy podała z bliżwszej odległości. No ale on na leczeniu to się pewnie zna, a opinia tak ledow, ledwo, mimo że długo próbowaliśmy się porozumiec na styku medycyna i prawo i nawet pan doktor przyznał, że my to mamy trudny zawód ( ). Jeśli jutro znjadę namiar na tę panią z W-wy to podeślę.

falkenstein napisał w dniu 15.12.2010 o godzinie 20:52:34 :

ja kiedyś szukałem biegłego protetyka, o tym jak miałem sprawę o sztuczną szczękę. Między innymi chodziło o wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z rzeczonej.

sebus napisał w dniu 16.12.2010 o godzinie 10:49:22 :

Dziękuję w imieniu bezpośrednio zainteresowanego za pochylenie się nad wywołanym tematem. Uprzejmie mu doniosłem o Waszych typach i jest teraz na etapie wyboru.

Bądź na bieżąco

Subskrybuj nasz bezpłatny newsletter, a będziesz na bieżąco z nowymi ogłoszeniami i komunikatami;
o spadkach, zasiedzeniach nieruchomości, depozytach sądowych, terminach rozpraw, wyrokach.

Podaj swój e-mail i otrzymuj najnowsze ogłoszenia bezpośrednio na swoją skrzynkę pocztową.

Przesyłając swój adres e-mail, zgadzam się na przetwarzanie przez Fundację ProPublika - KRS 0000595424 - podanych przeze mnie danych osobowych (e-mail) w celu otrzymywania zamówionego Newslettera.
Przyjmuję do wiadomości, że podanie danych jest dobrowolne oraz że przysługuje mi prawo dostępu do ich treści oraz ich poprawiania.